Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

Foto: ANP

Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

“Totaal onaanvaardbaar”, schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. “Ik wil vandaag nog een extra regeling van werkzaamheden en mogelijk debat in de Tweede Kamer hierover.”

“Dit zijn hele zorgelijke berichten”, vindt Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). “Zeker aangezien het ook Nederlandse politici lijkt te betreffen.” Klaver ziet in de berichten een “een directe bedreiging voor onze nationale veiligheid” en wil opheldering van het kabinet.

Jan Paternotte (D66) wil “zo snel mogelijk boven tafel” wie geld van Rusland heeft gekregen. Ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk vraagt om een onderzoek. “Deze beschuldigingen zijn ongelofelijk zwaar en serieus.” Laurens Dassen van Volt schrijft: “Totaal onacceptabel en gevaarlijk. Zware beschuldigingen van buitenlandse inmenging die we zeer serieus moeten nemen. Dit moet direct tot de bodem uitgezocht worden.”