Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

Foto: ANP

De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Dat heeft de UM bekend gemaakt. De universiteit komt later met een toelichting.

Ruim honderd pro-Palestijnse activisten hadden het gebouw aan de Grote Gracht in Maastricht woensdagochtend bezet om kracht bij te zetten aan hun eisen. Ze willen dat de UM de contacten met Israëlische instellingen verbreekt.

Na urenlang overleg met het college van bestuur van de UM besloten de activisten hun bezetting op te geven. “De universiteit heeft de politie gebeld wegens huisvredebreuk”, lieten activisten het ANP weten. “We ontvingen 18 minuten voor ontruimingstijd (18.00 uur) een kennisgeving per e-mail. De hele dag door bleef de universiteit ons via informele kanalen (geen schriftelijke) verzekeren dat ze de politie niet zouden bellen.”

Sinds vorige week maandag hebben enkele tientallen studenten van de UM een tentenkamp in de tuin van de faculteit sociaal-culturele wetenschappen. Drie studenten zijn in hongerstaking, inmiddels voor de zevende opeenvolgende dag.

Het tentenkamp ligt vlak bij het pand dat woensdag werd bezet. Naar eigen zeggen was deze bezetting onderdeel van een globale campagne om de druk op universiteiten op te voeren banden met Israël te verbreken.