Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

Foto: ANP

De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi heeft vertraging opgelopen als gevolg van de actie. De eerste golfers, uit de lagere regionen van het klassement na drie dagen, waren al om 07.00 uur aan hun slotronde begonnen. Maar daarna moest de organisatie een pauze inlassen, omdat golfers het terrein niet konden bereiken. Dat is inmiddels opgelost waardoor het toernooi vanaf 10.17 uur verder kon.

De demonstranten zetten hun actie op een andere plaats voort, liet XR weten in een verklaring. “De blokkade bij de hoofdingang is opgeheven en ons protest wordt voortgezet met een demonstratie bij een nieuw gemaakte ingang. Wij protesteren tegen de fossiele sponsoring van sport. Met sponsors als KLM, Tata, Schiphol en Audi werkt het KLM Open mee aan sportswashing”, aldus de activisten.

De politie is aanwezig bij de demonstratie, maar heeft niet ingegrepen.