Amsterdamse wethouder stapt uit asielcommissie VNG om kabinet

Foto: ANP

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink stopt per direct als voorzitter en bestuurslid van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat zegt hij tegen het AD. Groot Wassink geeft als reden niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV één van de coalitiepartijen is.

“Ik vind de PVV een extreemrechtse partij die een bedreiging vormt voor de democratische orde en de rechtsstaat”, zegt de wethouder tegen de krant. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft volgens hem begrip voor zijn persoonlijke besluit.

Als voorzitter van de asielcommissie van de VNG was Groot Wassink de gesprekspartner van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. De commissie houdt zich bezig met het zoeken van noodopvangplekken voor asielzoekers en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Als wethouder van Amsterdam blijft Groot Wassink zich hier wel voor inzetten.

De wethouder zegt tegen het AD dat hij de telefoon ook niet op zal nemen als beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber belt. In dat geval zal hij het gesprek overlaten aan zijn ambtenaren. “Ik wil niet normaal maken wat ik niet normaal vind”, stelt hij “Ik denk niet dat zij gemeenten gaat bellen. Ze wil het opvangprobleem niet oplossen”.