Ouders veroordeeld tot 150 uur taakstraf voor mishandelen kinderen

Foto: ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag werkstraffen van 150 uur opgelegd aan het echtpaar Henk (61) en Gerritdina (60) J. uit Ouddorp (Zuid-Holland) voor het jarenlang stelselmatig mishandelen van een aantal van hun kinderen. Zes van de acht kinderen deden aangifte tegen hun ouders. De rechtbank stelt dat een aantal verdenkingen verjaard zijn. De straf valt dan ook lager uit dan de 240 uur taakstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

Beide verdachten zeggen dat er binnen het gezin wel eens klappen zijn gevallen, maar stellen dat de beschuldiging van de mishandelingen voortkomt uit “een complot” dat de kinderen tegen hen zouden hebben gesmeed. Daar gaat de rechtbank niet in mee.

De rechtbank ziet in de verklaringen van de kinderen voldoende bewijs dat zij door hun ouders zwaar zijn mishandeld. Ze werden thuis vaak geslagen, onder meer met een kleerhanger. Uit de slachtofferverklaringen kwam naar voren dat de mishandelde kinderen in doodsangst hebben geleefd.

“Door hun handelen hebben de verdachten de lichamelijk en psychische integriteit van hun kinderen ernstig geschonden. Het is algemeen bekend dat een gewelddadige gezinssituatie op korte en lange termijn schadelijk kan zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind en kan leiden tot psychische schade”, oordeelt de rechtbank in het vonnis.

Henk J. was predikant bij de Hersteld Hervormde Kerk. Het landelijke kerkbestuur heeft hem vorig jaar geschorst als gevolg van de strafzaak tegen hem.