Overheid informeert mensen via campagne over nieuwe zedenwet

Foto: ANP

Om mensen te informeren over de nieuwe zedenwet die maandag ingaat, is de overheid een landelijke campagne gestart. Hierin wordt ook het belang van wederzijdse instemming voor en tijdens de seks benadrukt. De informatie wordt onder meer via radio en onlinevideo’s verspreid.

De nieuwe wet houdt onder meer in dat seksuele intimidatie en misbruik met seksueel beeldmateriaal nu strafbaar zijn. Ook hoeft een slachtoffer van aanranding of verkrachting niet meer te bewijzen dat het onder dwang gebeurde en kan verkrachting niet langer verjaren.

“Met de nieuwe wet stellen we een duidelijke norm: seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Offline én online. Iets wat we in de huidige tijd allemaal al normaal vinden, maar waar de huidige wet nog niet op aansloot”, aldus demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz over de nieuwe wet. “Goede voorlichting over wat wel en niet kan én hoe belangrijk wederzijdse instemming is voor én tijdens de seks, is belangrijk. Want dat geeft rust en zekerheid voor alle twee. Daarom voeren we campagne.”