Arcelor en ING drukken op AEX

Foto: ANP

De meeste Europese beurzen gingen woensdag licht vooruit. Beleggers kregen op de laatste handelsdag van januari een stroom aan bedrijfsresultaten voor de kiezen. Op het Damrak werd de stemming gedrukt door ArcelorMittal en ING, die beide met cijfers naar buiten kwamen. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 560,43 punten. De hoofdindex stevent op een koerswinst van zo’n 3 procent in de eerste maand van het jaar. De MidKap klom 0,6 procent tot 845,12 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. Londen bleef vrijwel vlak.

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 2,1 procent na publicatie van jaarresultaten. ING verloor 1,4 procent. Het financiële concern zag in het afgelopen kwartaal zowel de baten als de winst teruglopen. ING had daarbij te maken met extra belastingdruk door de fiscale hervormingen in de Verenigde Staten.

Ook de verzekeraars Aegon en NN Group beleefden een negatieve beursdag met minnen van 1,6 en 1,1 procent. Telecomconcern KPN, dat in het vierde kwartaal last bleef houden van felle concurrentie op de mobiele markt, noteerde vlak.

De resultaten van Aperam vielen wel in goede aarde bij beleggers. Het roestvrijstaalbedrijf was koploper in de MidKap met een plus van 3 procent. Kunstmestproducent sloot de rij met een verlies van 1,2 procent.

Op de lokale markt maakte Kiadis Pharma een koerssprong van ruim 13 procent. Het biotechnologiebedrijf is bijna klaar met een klinisch fase 2-onderzoek naar de werkzaamheid van een kandidaatmedicijn. Ook kreeg het bedrijf een koopadvies van Jefferies.

Ericsson zakte 8 procent in Stockholm. De Zweedse producent van netwerkapparatuur zag de kwartaalomzet flink dalen. De Zweedse kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) verloor meer dan 7 procent na een teleurstellend 2017.

In Frankfurt daalde chipfabrikant Infineon 2 procent na een verlaging van de omzetprognose. Detacheringsbedrijf Capita kelderde in Londen ruim 42 procent na aankondiging van een claimemissie en het schrappen van het dividend.

De euro was 1,2449 dollar waard, tegen 1,2390 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,5 procent goedkoper op 64,16 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder en werd verhandeld voor 68,61 dollar per vat.