Damrak blijft in greep handelsoorlog

Foto: ANP

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak ging vrijdag opnieuw omlaag. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden in het rood na de stevige verliezen een dag eerder. De vrees voor een handelsoorlog tussen de economische grootmachten de Verenigde Staten en China bleef de markten in zijn greep houden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de min op 521,91 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 784,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,5 procent.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste daler was staalfabrikant ArcelorMittal met een verlies van 2,7 procent. Het bedrijf liet weten een nieuwe poging te wagen om het financieel geplaagde Indiase staalconcern Essar Steel in te lijven, nadat een eerder bod was verworpen. Arcelor trok daarbij op met de Japanse branchegenoot Nippon Steel.

In de MidKap sloten luchtvaartcombinatie Air France-KLM en chipbedrijf Besi de rij met minnen van rond 3,5 procent. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de toegenomen activiteit op de markten en was de enige stijger met een plus van bijna 7 procent.

Zakenbank NIBC en distributie- en groothandelsbedrijf B&S beleefden teleurstellende beursgangen op het Damrak. De aandelen gingen in lijn met de negatieve stemming op de wereldwijde beurzen omlaag. NIBC, dat voor 8,75 euro per aandeel zijn rentree maakte op Beursplein 5, noteerde 5,5 procent lager. B&S, dat een introductieprijs had van 14,50 euro, stond 1 procent in de min.

In Frankfurt bracht Deutsche Bank (min 3,5 procent) zijn vermogensbeheertak DWS naar de beurs. DWS ging wel omhoog met een plusje van 0,2 procent.

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline won in Londen 2,9 procent na terugtrekking van het bod op de consumentengezondheidstak van de Amerikaanse branchegenoot Pfizer. Eerder zagen Reckitt Benckiser en Johnson & Johnson al af van een overname van het onderdeel.

De olieprijzen zaten in de lift nadat Saudi-Arabië liet weten dat de productiebeperkingen van de OPEC en Rusland tot in 2019 zouden kunnen worden voortgezet. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 64,84 dollar. Brentolie klom 0,5 procent tot 69,24 dollar per vat. De euro was 1,2334 dollar waard, vergeleken met 1,2310 dollar een dag eerder.