Oprichter Lazarus van Toys ‘R’ Us overleden

Foto: ANP

Charles Lazarus, oprichter van speelgoedketen Toys ‘R’ Us, is op 94-jarige leeftijd gestorven. Zijn overlijden komt ongeveer een week nadat de Amerikaanse keten op de fles is gegaan.

De vader van Lazarus had een fietsenzaak. Die nam Charles over toen hij in 1948 uit militaire dienst kwam. Hij verving de fietsen eerst door babymeubels, maar schakelde later over op speelgoed. “Speelgoed is geweldig om te verkopen, omdat het niet zo lang meegaat”, aldus de man die in de jaren negentig met pensioen ging.

Lazarus haalde ook nog de Amerikaanse krantenkoppen vanwege zijn huwelijksleven. Hij trouwde meerdere malen. Een dag voor zijn tweede vrouw, een bekende sekstherapeute, in 1995 overleed schreef ze een briefje waarin ze zei te willen scheiden. Dat deed ze om een miljoenenerfenis voor haar kinderen zeker te stellen. Lazarus was het daar niet mee eens en procedeerde vervolgens jarenlang tegen de kinderen van zijn tweede vrouw.

De eerste echte Toys ‘R’ Us zag in 1957 het levenslicht. Die supermarktachtige winkel groeide uit tot een keten met wereldwijd zo’n 1600 filialen en 60.000 werknemers. Generaties kinderen haalden er hun speelgoed. Ook speelgoedmakers wisten er hun producten te slijten, inclusief grote namen als Barbie-maker Mattell, Hasbro en Lego.

Het idee werkte lang goed, maar Toys ‘R’ Us kwam de afgelopen jaren in zwaar weer door hoge schulden en afnemende verkopen. Speelgoed wordt tegenwoordig vooral via webwinkels verkocht. Daarom moest het bedrijf uiteindelijk faillissementsbescherming aanvragen.

De keten sluit in de Verenigde Staten de deuren, zo werd eerder deze maand bekend. Er wordt nog wel gekeken om 200 winkels te combineren met de Canadese activiteiten van Toys ‘R’ Us. Die Canadese tak staat momenteel in de etalage, evenals de activiteiten in Azië en Europa. In Nederland is Toys ‘R’ Us de laatste jaren alleen nog maar een webwinkel. Er zijn, met het omvallen van Toys ‘R’ Us, geen grote speelgoedwinkelketens meer in de de Verenigde Staten.