Wall Street sluit lager na oorlogstaal Trump

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verlies de dag uit gegaan. De vrees voor een mogelijke Amerikaanse aanval op Syrië drukte het sentiment. Verder verwerkten beleggers onder meer cijfers over de inflatie en de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Ook stond Facebook weer in de schijnwerpers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 24.189,45 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 0,6 procent tot 2642,19 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 7069,03 punten.

President Donald Trump zei woensdag in een tweet dat Rusland zich klaar moet maken voor raketten richting de Russische bondgenoot Syrië. Rusland had eerder gezegd elke raket richting Syrië neer te halen. Vooral banken hadden last van de oorlogstaal. JPMorgan Chase, Bank of America en Goldman Sachs zakten tot 1,9 procent.

De olieprijzen stegen, na de oorlogsretoriek van Trump en berichten over een onderschepte raket vanuit Jemen boven Saudi-Arabië, naar het hoogste niveau sinds 2014. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,9 procent tot 66,76 dollar en Brentolie won 1,3 procent tot 71,95 dollar per vat.

De inflatie in de Verenigde Staten is in maart op jaarbasis met 2,4 procent gestegen. Dat cijfer komt overeen met de verwachting van economen. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid van de Fed. De notulen van de koepel van Amerikaanse banken versterkten het beeld dat er mogelijk sneller rentestappen worden genomen dan eerder werd gedacht.

Facebook steeg 0,8 procent. Zuckerberg moest opnieuw in het Amerikaanse Congres verschijnen om uitleg te geven over het privacyschandaal. Dinsdag kwam hij redelijk ongeschonden door een hoorzitting. Beleggers leken toen opgelucht en het aandeel steeg 4,5 procent.

Tesla leverde 1,2 procent in. De fabrikant van elektrische auto’s zou volgens berichten in november 2019 willen beginnen met de productie van zijn nieuwe Model Y. Verder kreeg het bedrijf een kritisch analistenrapport aan de broek en reageerde het op een fataal ongeluk vorige maand.

De euro was 1,2361 dollar waard, tegen 1,2387 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.