Kleine uitslagen op Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen bleven woensdag dicht bij huis. Beleggers waren vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese markten naar buiten komt. De Amerikaanse centrale bank zal het rentetarief waarschijnlijk verder verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent in de min op 552,35 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 780,91 punten. Frankfurt en Londen wonnen 0,1 procent en Parijs klom 0,6 procent.

In de hoofdindex leverden ABN AMRO en ING tot 0,5 procent in. De Italiaanse bank UniCredit (min 1,3 procent) zou volgens de krant Il Sole 24 Ore wat betreft overnamedoelen de aandacht mogelijk kunnen vestigen op de twee Nederlandse banken. ABN AMRO en ING zeiden niet in te gaan op marktgeruchten over fusies en overnames.

Grootste daler bij de AEX-fondsen was evenwel verlichtingsbedrijf Signify met een verlies van ruim 4 procent. Het aandeel staat al langer onder druk, wat volgens kenners onder meer komt door tegenvallende marktomstandigheden.

Air France-KLM klom 1,5 procent in de MidKap. Het gerucht dat topman Ben Smith van Air France-KLM commissaris kan worden bij KLM zorgt voor de nodige commotie bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de ondernemingsraad van KLM is er weinig behoefte aan een toezichthoudende functie van Smith bij het bedrijf.

In Londen dikte Boohoo ruim 11 procent aan. De Britse online-kledingwinkel verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar dankzij sterke resultaten in de eerste jaarhelft.

Santander won verder licht in Madrid. Andrea Orcel neemt begin volgend jaar het roer bij de Spaanse bank over van José Antonio Álvarez. Orcel was een van de voornaamste architecten achter de overname en opsplitsing van ABN AMRO in 2007.

Ook topman Dieter Zetsche van Daimler (plus 0,2 procent) treedt volgend jaar af. Hij wordt opgevolgd door de Zweed Ola Källenius. Het is voor het eerst dat een niet-Duitser de baas wordt van het Duitse autoconcern.

De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1769 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 71,78 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 81,52 dollar per vat.