Meer afzeggers conferentie Saudi-Arabië

Foto: ANP

Topman John Flint van de Britse bank HSBC reist later deze maand niet af naar een investeerdersconferentie in Saudi-Arabië. Ook zijn collega Tidjane Thiam van de Zwitserse bank Credit Suisse speelt met die gedachte. Daarmee groeit de lijst met afzeggers voor het Future Investment Initiative.

Aanleiding voor de annuleringen is de verdwijning van de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi uit het Saudische consulaat in Istanbul. De Turkse autoriteiten vermoeden dat Saudi-Arabië Khashoggi heeft omgebracht en zijn inmiddels een onderzoek gestart.

Eerder zegden onder meer JPMorgan Chase-topman Jamie Dimon en Ford-president Bill Ford hun deelname aan de conferentie af, net als Uber-topman Dara Khosrowshahi en Viacom-topman Bob Bakish. Larry Fink, baas van investeerder BlackRock, en zijn collega Stephen Schwarzman van branchegenoot Blackstone zouden hun tripje naar Saudi-Arabië ook heroverwegen.

Ondernemer Richard Branson sneed eerder al zijn zakelijke banden met de Saudische regering door. Het grote Hollywood-impressariaat William Morris Endeavor (WME) zou zich daarbovenop hebben teruggetrokken uit een deal ter waarde van 400 miljoen dollar met het Saudische staatsinvesteringsfonds.

Over een maand staat een Nederlandse handelsmissie naar Saudi-Arabië op de agenda. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt het nog te vroeg om die eventueel af te gelasten. Hij wil eerst het onderzoek van de Turken afwachten.