EU voert strijd tegen mensensmokkel op

Foto: ANP

De onlinecommunicatie in de netwerken van mensensmokkelaars moet beter worden gevolgd en zo mogelijk verstoord. De EU-leiders willen daar nog voor het einde van het jaar uitgebreide maatregelen voor klaar hebben, hebben ze op een EU-top in Brussel bepaald.

Ook zou een speciale taskforce moeten worden opgericht voor het Europese Migranten Smokkel Centrum dat bij Europol is ondergebracht. De maatregel is onderdeel van het Europese beleid om het verdienmodel van smokkelaars kapot te krijgen.

De bestrijding van mensensmokkel moet worden opgevoerd, onder meer door intensievere samenwerking met niet-EU-landen op het gebied van onderzoek, aanhoudingen en vervolging van smokkelaars en mensenhandelaars, stellen de EU-leiders in hun conclusies. Volgens hen is het aantal migranten dat ,,illegaal” naar Europa komt in drie jaar met 95 procent teruggebracht.

Over de spreiding van migranten die Europa wel bereiken, zijn de lidstaten nog altijd verdeeld. Tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk kreeg de opdracht de hervorming van het asielbeleid zo snel mogelijk tot een goed eind te brengen.