Nikkei lager door winstnemingen

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Japan is woensdag lager geëindigd. Beleggers namen gas terug na de recente sterke opmars en grepen de aanhoudende onzekerheid rond de brexit in Europa aan om wat winst te nemen. Het risico op een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is toegenomen, na de afwijzing van de brexitdeal van premier Theresa May in het Britse parlement.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,6 procent in de min op 20.442,75 punten. Eerder op de dag tikte de Japanse hoofdindex nog even het hoogste niveau in vier weken aan. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse machine-orders in november een pas op de plaats hebben gemaakt, na de sterke toename in oktober.

Vooral de bedrijven die sterk afhankelijk zijn van China werden van de hand gedaan. Cosmeticaverkopers als Shiseido en Kose verloren tot 3,5 procent. Een dag eerder waren deze exportbedrijven nog in trek door de hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een overwegend hoger beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,5 procent en de beurs in Shanghai stond vlak. De Kospi in Seoul ging 0,3 procent vooruit en de All Ordinaries in Sydney eindigde met een winst van 0,4 procent.