Weinig beweging op Europese beurzen

Foto: ANP

De meeste Europese beurzen lieten maandag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig door de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Ook werd uitgekeken naar de G20-top later deze week. Op het Damrak ging Fastned onderuit na de koersexplosie bij het beursdebuut van het bedrijf afgelopen vrijdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 561,89 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 776,56 punten. De beurs in Parijs verloor 0,2 procent en Londen won een fractie. De DAX in Frankfurt zakte 0,5 procent, na een daling van het Duitse ondernemersvertrouwen.

Op de lokale markt raakte Fastned ruim 11 procent kwijt. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt beursuitbater Euronext om duidelijkheid over de beursgang van Fastned. Op de eerste handelsdag afgelopen vrijdag vervijfvoudigde de koers van de uitbater van snellaadstations.

ABN AMRO was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 1,6 procent. Sterkste stijger was informatieleverancier RELX met een winst van 1,4 procent. Maaltijdbestelbedrijf Takeaway, die promoveerde naar de AEX, won 0,4 procent, na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

In de MidKap sloot luchtvaartcombinatie Air France-KLM de rij met een min van 1,7 procent. Navigatiebedrijf TomTom voerde de stijgers aan met een plus van 1,2 procent.

Daimler zakte 4,5 procent in Frankfurt na een winstwaarschuwing. De maker van onder meer Mercedes-Benz kampt met de naweeën van een dieselschandaal. Metro won 3 procent. Het Duitse moederbedrijf van Makro is niet te spreken over het overnamebod van 5,8 miljard euro dat de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský en zijn Slowaakse zakenpartner Patrik Tkáč hebben uitgebracht.

In Parijs klom Carrefour 1 procent. De Franse supermarktketen verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Chinese tak aan het Chinese bedrijf Suning.com voor ongeveer 613 miljoen euro.

De euro was 1,1392 dollar waard, tegen 1,1325 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 57,84 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 65,23 dollar per vat.