‘China spoort aankopen Amerikaanse soja aan’

Foto: ANP

Peking spoort binnenkort Chinese bedrijven aan om Amerikaanse landbouwproducten als soja en varkensvlees te kopen. Dat meldde het Chinese persagentschap Xinhua. Met deze stap willen de Chinezen een handreiking doen aan de Amerikanen voordat de twee economische grootmachten met elkaar volgende maand op hoog niveau weer in gesprek gaan over handel.

“Hopelijk kunnen de Verenigde Staten een waardig antwoord geven met vergelijkbare praktische acties”, schreef Hu Xijin, de hoofdredacteur van een Chinese staatskrant, in een tweet. Hij zou al zijn ingelicht door de overheid van de plannen van Peking. Soja en varkenvlees worden volgens Xijin ook uitgezonderd van invoertarieven.

China liet al eerder weten te overwegen om de import van bepaalde Amerikaanse landbouwproducten vrijuit toe te staan als teken van goede wil. De Amerikanen zouden op hun beurt aan een tijdelijke handelsdeal werken, waar importtarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs ongedaan worden gemaakt.