Recordkoersen Wall Street door handelshoop

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York hebben maandag records gebroken. Positieve ontwikkelingen aan het handelsfront stuwden de beursgraadmeters. Ook verwerkten beleggers mogelijke boekhoudproblemen bij sportkledingfabrikant Under Armour en het vertrek van de topman van McDonald’s.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent in de plus op 27.462,11 punten. Daarmee verdween het oude record uit juli uit de boeken. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er ook 0,4 procent bij tot 3078,27 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 8433,20 punten. Voor die beurzen betekende dit dat de records van vrijdag verder werden aangescherpt.

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zou maandag in Bangkok een ontmoeting hebben gehad met de Chinese premier Li Keqiang. Kort daarvoor zei Ross al dat de VS en China dicht bij de ondertekening van de eerste fase van een handelsakkoord zijn.

Under Armour bevestigde berichten over vermoedens van boekhoudfraude. Amerikaanse toezichthouders buigen zich al twee jaar over de cijfers van het bedrijf, maar Under Armour ontkent iets fout te hebben gedaan. De maker van sportartikelen verlaagde wel zijn omzetverwachting. Het aandeel werd ruim 18 procent lager gezet.

McDonald’s verloor 2,7 procent. De beurszwaargewicht zette topman Steve Easterbrook aan de kant omdat hij een relatie was aangegaan met een medewerker. Dat zou blijk geven van “slecht beoordelingsvermogen”.

Philip Morris (plus 0,6 procent) stopt de sigarettenproductie in een Duitse fabriek en treft daarvoor een voorziening. Vanwege die reorganisatiekosten verlaagde de tabaksreus zijn winstverwachting.

Delta Air Lines werd 1,5 procent hoger gezet na berichten dat de luchtvaartonderneming geen zin zou hebben in een biedingsstrijd om de financieel geplaagde Italiaanse branchegenoot Alitalia. Verder was er aandacht voor Amazon (plus 0,7 procent) nadat satellietenmaker OneWeb 1 miljard dollar ophaalde bij een financieringsronde.

De euro was 1,1129 dollar waard, tegen 1,1141 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 56,54 dollar. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 62,11 dollar.