Handelshoop stuwt Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten het weekend in gegaan. Beleggers reageerden op uitspraken van onder meer de economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow dat de Verenigde Staten en China dicht bij een handelsdeal zijn. Eerder werd nog gevreesd dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent in de plus op 598,96 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 901,68 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent.

ArcelorMittal ging 2,5 procent vooruit en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Het staalbedrijf mag van het hooggerechtshof in India de overname van zijn failliete branchegenoot Essar Steel afronden. Verder waren chipgerelateerde bedrijven in trek na positieve cijfers van branchegenoten uit de Verenigde Staten. In Amsterdam zaten ASML, ASMI en Besi duidelijk in de lift, met plussen rond de 2 en 3 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma meer dan 13 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf ging eerder deze week nog flink onderuit, nadat het bekendmaakte de ontwikkeling van zijn belangrijkste geneesmiddel te staken.

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor BT. Het Britse telecombedrijf verloor dik 1 procent in Londen. De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn wil een deel van BT nationaliseren indien hij de verkiezingen wint. In Parijs won Orange juist meer dan 1 procent na berichten dat het Franse telecomconcern zijn activiteiten met betrekking tot mobiele telefoonmasten wil afsplitsen.

In Stockholm kelderde SEB ruim 12 procent. Een Zweeds tv-programma claimt informatie te hebben over betrokkenheid van de Zweedse bank bij de omvangrijke witwasaffaire in de Baltische staten. Verder dikten Saipem en Subsea 7 in respectievelijk Milaan en Oslo tot bijna 2 procent aan. Beleggers reageerden enthousiast op berichten over een mogelijke fusie tussen de twee Europese oliedienstverleners.

De euro was 1,1044 dollar waard tegen 1,1016 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 57,68 dollar. Brentolie steeg ook 1,6 procent in prijs, tot 63,28 dollar per vat.