Louis Vuitton maakt sieraden van megadiamant Sewelo

Foto: ANP

De op een na grootste diamant ooit gevonden, de Sewelo van 1758 karaat, wordt gekloofd, geslepen, gepolijst en verwerkt in sieraden van luxemerk Louis Vuitton. Het Franse concern bereikte daarover een akkoord met Lucara Diamond die de edelsteen ter grootte van een tennisbal vorig jaar uit een mijn in Botswana haalde. De Antwerpse diamantfabriek HB neemt de diamant als onderdeel van de afspraken onder handen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel waarde de bewerkte diamanten zullen hebben. Lucara zei eerder al dat de steen niet het soort diamant is om topjuwelen van te maken. De mijnbouwer krijgt in eerste instantie een “niet-materiële” vergoeding en bezit 50 procent van de bewerkte stenen.

Louis Vuitton maakt steeds meer werk van fijne sieraden sinds het openen van een flagshipstore in Parijs en de aanstelling van Francesca Amfitheatrof als hoofdontwerper van de sieradentak. Om de kettingen, armbanden en oorbellen aan te prijzen, zijn marketingcampagnes gestart met Game of Thrones-actrice Sophie Turner en Brokeback Mountain-ster Michelle Williams.

In 2015 haalde Lucara al eens een diamant van 1109 karaat, de Lesedi La Rona, uit zijn mijn. Deze gold destijds als de op een na grootste diamant ooit gevonden en werd voor 53 miljoen dollar verkocht. Een steen ter grootte van 813 karaat leverde eerder een recordbedrag van 63 miljoen dollar op. Deze diamanten waren wel van hogere kwaliteit dan de Sewelo.

De grootste ontdekte diamant ooit is de Cullinan van 3106 karaat. Deze steen werd in 1905 in Zuid-Afrika gevonden. De grootste diamanten afkomstig van deze steen, de Great Star of Africa en de Lesser Star of Africa, zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen.