AEX klimt na extra steunpakket ECB

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen na de zware koersverliezen een dag eerder. Beleggers verwerkten de nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economische pijn van de coronapandemie in de eurozone te verzachten. Ook de centrale banken van Australië en Japan kwamen met extra steunmaatregelen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,1 procent hoger op 412,68 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 571,34 punten. Londen won 0,6 procent en Frankfurt klom 1,6 procent. Parijs steeg 3,6 procent. De beursgraadmeter in Milaan dikte 4 procent aan. In Frankrijk, België, Italië en Spanje geldt een verbod op shortselling, waarmee wordt gespeculeerd op koersdalingen.

De ECB ontvouwde na noodoverleg een extra opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 750 miljard euro. Centralebankpresident Christine Lagarde benadrukte dat er bij de ECB “geen limiet” is als het gaat om de toewijding aan de euro. Daarnaast zullen de centralebankiers volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Lagarde kwam vorige week ook al met een steunpakket. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen.

In de AEX ging telecomconcern KPN aan kop met een plus van bijna 11 procent. Unibail-Rodamco-Westfield won 5,7 procent. Het winkelvastgoedfonds heeft voorzorgsmaatregelen genomen om zijn liquiditeit te kunnen waarborgen tijdens de coronacrisis. Veel winkelcentra van de investeerder zijn dicht vanwege de virusuitbraak.

Air France-KLM steeg bijna 7 procent in de MidKap. Luchtvaartmaatschappij KLM kan tijdens de coronacrisis haar personeel behouden en de lonen doorbetalen dankzij de steunmaatregelen van het kabinet. Concurrent Lufthansa won 5 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht circa 700 van zijn 763 toestellen aan de grond te houden vanwege de virusuitbraak.

Basic-Fit zakte 11 procent. De sportscholen van de fitnessketen zijn gesloten vanwege het coronavirus. Aperam klom 2 procent. De roestvrijstaalproducent sluit een aantal productielijnen in Europa door de virusuitbraak.

De olieprijzen veerden op van de laagste niveaus in jaren. Een vat Amerikaanse olie kostte 13 procent meer op 23,02 dollar. Brentolie werd 6,7 procent duurder op 26,54 dollar per vat. De euro was 1,0871 dollar waard, tegen 1,0814 dollar een dag eerder.