Fed komt met steunpakket van 2,3 biljoen dollar

Foto: ANP

De Federal Reserve heeft weer een reeks maatregelen aangekondigd om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Het gaat bij elkaar om zo’n 2,3 biljoen (2300 miljard) dollar extra hulp, via programma’s om onder meer kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden aan leningen te helpen.

“De hoogste prioriteit van ons land moet zijn deze volksgezondheidscrisis aan te pakken, zorg te verlenen aan zieken en de verdere verspreiding van het virus te beperken”, erkent voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken. “De rol van de Fed is om zoveel mogelijk verlichting en stabiliteit te bieden tijdens deze periode van beperkte economische activiteit.”

Volgens Powell moeten de nieuwe ingrepen ervoor zorgen dat het uiteindelijke herstel van de economie zo krachtig mogelijk zal zijn. De Fed verlaagde tijdens een ingelaste vergadering half maart de rente al naar bijna nul. Eerder die maand kwam de Fed na een noodvergadering ook al met een renteverlaging. Daarnaast kondigde de koepel van centrale banken in de VS nieuwe opkoopprogramma’s en andere monetaire stimuleringsmaatregelen aan.