Groothandels gaan weer dicht voor consumenten

Foto: ANP

Consumenten kunnen vanaf 1 juni niet meer voor hun boodschappen terecht in de groothandel. Nu de horeca per 1 juni weer opengaat, neemt de druk op supermarkten af omdat er weer meer buiten de deur kan worden gegeten, stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Daarmee is de maatregel volgens de branchevereniging niet meer nodig.

De Nederlandse voedselgroothandels waren sinds 19 maart open voor consumenten. De druk op supermarkten werd toen als te groot gezien waardoor het lastig was om 1,5 meter afstand te houden. Door ook de groothandels, die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor pashouders, open te stellen, moest dat worden opgelost.

Sligro ziet ondertussen dat de inkopen door de horeca licht toenemen. Het gaat volgens de groothandel nog niet hard omdat lang niet alle hotels, restaurants en cafés op 1 juni opengaan. Voor velen is de beperkende voorwaarde van 1,5 meter afstand en een limiet van maximaal 30 gasten een te grote financiële uitdaging.

Daarnaast is het inkopen van verse producten voor bedrijven die wel opengaan op dit moment nog te vroeg. Sligro verwacht dat de omzet uit de horeca de komende tijd geleidelijk zal toenemen.

Branchegenoot Makro vindt het jammer maar begrijpelijk dat consumenten vanaf 1 juni niet meer bij de groothandels inkopen mogen doen. De groothandel kreeg de afgelopen tijd veel mensen over de vloer die geen pashouders zijn. Deze nieuwe klanten maakten voor een deel de door de sluiting van de horeca weggevallen inkomsten goed. Makro wil nog geen uitspraken doen over hoe de omzet zich na 1 juni zal ontwikkelen. Concurrent Hanos was niet direct bereikbaar voor een reactie.