Wall Street iets hoger van start

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht hoger aan de handel begonnen. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Hongkong maken beleggers wat voorzichtig. Verder worden de ontwikkelingen rond de coronacrisis scherp in de gaten gehouden en kauwen handelaren op de laatste cijfers over de Amerikaanse economie en de wekelijkse uitkeringsaanvragen.

De Dow-Jonesindex stond na vlak na opening 0,1 procent hoger op 25.573 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omhoog naar 3039 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 9429 punten.

Het Chinese parlement heeft zoals verwacht ingestemd met een voorstel een speciale wet te maken die het voor Chinese veiligheidsdiensten of -agenten mogelijk moet gaan maken in Hongkong aan het werk te gaan als de nationale veiligheid in het geding is. In Hongkong wordt gevreesd dat dit het begin van het einde van de autonome status betekent. Aandelen die gevoelig zijn voor de Chinees-Amerikaanse spanningen stonden onder druk, waaronder chipfondsen als Intel dat 0,7 procent inleverde.

Ook socialemediabedrijven als Facebook (min 1,3 procent) en Twitter (min 2,1 procent) staan in de belangstelling. President Donald Trump zou het makkelijker willen maken om sociale media aan te klagen. Hij is boos nadat Twitter een melding over het waarheidsgehalte had geplaatst bij een aantal van zijn berichten.

Boeing (plus 2,5 procent) maakte bekend 12.000 banen te gaan schrappen in de VS. Ook start de vliegtuigbouwer de productie van het geplaagde toestel 737 MAX weer langzaam op.