Heijmans wint op licht groen Damrak

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag licht vooruit. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten overwegend kleine winsten zien. Beleggers verwerkten de late rally op Wall Street, waar de beursgraadmeters onder aanvoering van de technologiebedrijven hoger wisten te eindigen. Op het Damrak werden de resultaten van bouwbedrijf Heijmans goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 553,19 punten. De MidKap klom ook 0,1 procent, tot 802,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Heijmans steeg 1,9 procent bij de kleinere bedrijven. De bouwer wist het eerste halfjaar goed door te komen ondanks de coronacrisis. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat werd met ruim een tiende opgekrikt. Ook de orderportefeuille bleef volgens het bedrijf op een goed niveau. Voor heel 2020 rekent de bouwer voorlopig op een omzet en bedrijfsresultaat die minimaal gelijk zijn aan vorig jaar.

In de AEX behoorde Adyen tot de grootste dalers met een min van 3,5 procent tot 1371 euro. Bestuurders van het betalingsbedrijf hebben ongeveer 15 procent van de aandelen die ze bezitten voor 1365 euro per stuk verkocht. De bestuurders, waaronder topman Pieter van der Does, lieten weten dat de verkoop niet betekent dat ze minder vertrouwen in Adyen hebben. Ze willen voor hun vermogen echter minder afhankelijk zijn van slechts één bedrijf.

Koploper bij de hoofdfondsen was techinvesteerder Prosus met een winst van 2,2 procent. In de MidKap stond fitnessketen Basic-Fit bovenaan met een plus van 1,8 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe sloot de rij met een verlies van 1,6 procent. Euronext won 0,3 procent. De beursuitbater en de Italiaanse staat willen naar verluidt tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro neertellen voor een belang van 60 procent in het obligatieverhandelplatform MTS.

In Frankfurt daalde Bayer een fractie. Het Duitse chemie- en farmacieconcern heeft in de Verenigde Staten rechtszaken om een anticonceptiemiddel geschikt voor omgerekend ruim 1,3 miljard euro. Met de schikking is zo’n 90 procent van de 39.000 rechtszaken tegen Bayer opgelost.

De euro was 1,1846 dollar waard, tegen 1,1857 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 42,68 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 44,83 dollar per vat.