Bedrijf achter thuisbezorgd.nl straalt op beurs

Foto: ANP

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren erg in hun nopjes met de sterke kwartaalresultaten van het bedrijf achter onder meer thuisbezorgd.nl. De onderneming profiteert duidelijk van de coronapandemie omdat meer mensen eten laten thuisbezorgen. Verder was het sentiment op de financiële markten overwegend negatief. De strengere coronamaatregelen in veel Europese landen zorgden voor enige terughoudendheid bij beleggers.

Just Eat Takeaway eindigde met een koerswinst van 6,5 procent met afstand bovenaan bij de hoofdfondsen aan het Damrak. Het bedrijf zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen met bijna de helft oplopen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland groeide het aantal orders met een derde en in Canada was zelfs sprake van een verdubbeling met een jaar geleden.

Ondanks de stevige plus van het maaltijdbestelbedrijf sloot de AEX-index 0,1 procent lager, op 571,98 punten. De MidKap won wel licht, met 0,4 procent tot 851,72 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,6 procent. De belangrijkste graadmeter in Frankfurt won 0,1 procent.

Chipmachinemaker ASML, die eveneens een kijkje in de boeken gaf, werd 1 procent lager gezet. De chipmachinefabrikant wist de omzet en winst in het derde kwartaal verder op te schroeven. De vooruitzichten van het bedrijf voor 2021 vielen volgens analisten en beleggers echter wat tegen.

In de MidKap klom fitnessketen Basic-Fit ruim 1 procent. Beleggers reageerden opgelucht dat de sportscholen open mogen blijven tijdens de gedeeltelijke lockdown in Nederland. TomTom verloor daarentegen bijna 3 procent bij de kleinere bedrijven. De navigatiedienstverlener leed afgelopen kwartaal een verlies, maar blijft optimistisch ondanks de impact van de coronacrisis. De omzet viel een vijfde hoger uit, met name dankzij de automotive-tak van het bedrijf.

In Londen zakte Asos meer dan 10 procent. De Britse onlinekledingverkoper boekte door de coronacrisis een flinke winst, omdat klanten meer kleding online bestelden. De aandelenkoers van Asos steeg dit jaar al met bijna 60 procent. Het Belgische telecomconcern Proximus verloor een kleine 4 procent na een adviesverlaging door Barclays.

De euro was 1,1757 dollar waard, tegen 1,1744 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 40,82 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent meer, op 43,06 dollar per vat.