Amerikaanse beleggers wachten op aankondiging Biden

Foto: ANP

Amerikaanse beleggers deden dinsdag een stapje terug. Volgens analisten wordt op Wall Street gewacht op mogelijke extra stimuleringsmaatregelen van president Joe Biden. Het is nu alleen nog moeilijk om die precies op waarde te schatten. Ook wordt uitgekeken naar nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt, wat een beter beeld kan geven van hoe de economie er precies voorstaat.

President Biden wil mogelijk woensdag aankondigen dat de Verenigde Staten tussen de 3 biljoen en 4 biljoen dollar gaan investeren in onder meer infrastructuur en de opwekking van groene energie. Dat wordt waarschijnlijk deels gecompenseerd door een belastingverhoging die 3 biljoen dollar moet opleveren.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York gingen licht lager de handel uit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 33.066,96 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor ook 0,3 procent, tot 3958,55 punten, en techbeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in. Die graadmeter sloot op 13.045,40 punten.

Beleggers keken ook weer naar de gevolgen van het schandaal rond hedgefonds Archegos. Door problemen bij dat fonds verkochten een aantal grote banken zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup (met plussen rond de 2 procent) sinds vrijdag grote hoeveelheden aandelen. Onder meer kabel- en entertainmentconcern ViacomCBS verloor in enkele dagen tientallen procenten, maar veerde dinsdag wat op met een plus van bijna 4 procent.

Ook PayPal (plus 0,4 procent) stond in de belangstelling. De betalingsverwerker maakte bekend in de Verenigde Staten ook bitcoins en een aantal andere cryptovaluta te gaan accepteren. En Amazon (min 0,7 procent) is naar verluidt een eigen netwerkchip aan het ontwerpen voor in zijn datacentra. Daardoor zou het techbedrijf minder afhankelijk kunnen worden van chipmaker Broadcom (min 3,5 procent).

Audiostreamingdienst Spotify maakte de overname bekend van het bedrijf Betty Labs, de maker van audiochatapp Locker Room. Daarmee wil Spotify, dat zowel muziek als podcasts aanbiedt, de strijd aangaan met diensten als gameschatapp Discord en Clubhouse. Die laatste app werd de afgelopen maanden heel populair en biedt gebruikers de mogelijkheid om gesprekken te voeren met grote groepen mensen. Het aandeel Spotifty won 2 procent.

De euro was 1,1718 dollar waard tegen 1,1724 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 60,38 dollar. Een vat Brentolie verruilde voor 63,94 dollar van eigenaar, een daling van 1,6 procent.