Duitse wet maakt uitsluiten Huawei van 5G-netwerk mogelijk

Foto: ANP

Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe wet die gaat over IT-veiligheid. Die biedt Berlijn onder andere een wettelijk kader om het Chinese Huawei uit te sluiten van het 5G-netwerk in het land.

De wet heeft als doel om belangrijke infrastructuur zoals mobiele en energienetwerken te beschermen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt de mogelijkheid om een fabrikant uit te sluiten van onderdelen die relevant worden geacht. Dat gebeurt als het bedrijf wordt gecontroleerd door de regering van een vreemd land of betrokken is geweest bij activiteiten die als gevaarlijk worden beschouwd.

Voorheen lag de nadruk in de wetgeving op een betrouwbaarheidsverklaring van de fabrikant. De nieuwe wet volgt op een langdurige discussie over digitale veiligheid. De Verenigde Staten beweren dat Huawei nauwe banden heeft met de Chinese regering. De Amerikanen hebben het bedrijf harde sancties opgelegd vanwege beschuldigingen van spionage en sabotage. Huawei ontkent deze beschuldigingen.