PostNL flink omhoog op beurs Amsterdam, Philips in het rood

Foto: ANP

De koers van het aandeel PostNL ging maandag op de beurs in Amsterdam flink omhoog. De post- en pakketbezorger profiteerde van de langer dan verwachte lockdown en verhoogde zijn verwachtingen. De resultaten van zorgtechnologiebedrijf Philips vielen minder goed bij beleggers. De Europese beurzen lieten kleine uitslagen zien afwachting van de cijfers van de grote Amerikaanse technologieconcerns die later deze week naar buiten komen.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde een fractie lager op 715,46 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 1048,19 punten dankzij de sterke koerswinst van PostNL. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

PostNL dikte 7,7 procent aan en was koploper in de MidKap. Volgens de onderneming waren de kwartaalresultaten beter dan verwacht omdat de lockdown in Nederland langer duurt dan waar rekening mee werd gehouden. Ook bezorgde het bedrijf meer brieven vanwege het stemmen per post en de uitnodigingen voor een coronavaccinatie. Daarnaast winkelden Nederlanders in het eerste kwartaal vaker online vanwege de lockdownmaatregelen en bezorgde PostNL meer pakketten.

Philips was de grootste daler in de AEX met een min van 3,6 procent. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies als gevolg van een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur. Vanwege problemen met een bepaald onderdeel moet het bedrijf 250 miljoen euro opzij zetten. Zonder die reservering boekte Philips wel een fors hogere winst. Het concern is ook positiever geworden over de groeiverwachting voor dit jaar, maar blijft benadrukken dat de vooruitzichten onzeker zijn.

De Europese luchtvaartaandelen profiteerden van het nieuws dat Amerikaanse toeristen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus komende zomer naar de Europese Unie mogen reizen. In Londen won het moederbedrijf van British Airways 4,2 procent en Lufthansa steeg 3,8 procent. De budgetvliegers easyJet en Ryanair klommen tot 4,3 procent. Air France-KLM ging 1,6 procent omhoog in Amsterdam.

Verder verloor AstraZeneca 0,5 procent in Londen. De Europese Commissie sleept de farmaceut voor de rechter vanwege de trage levering van coronavaccins. De commissie en de 27 EU-landen willen dat AstraZeneca zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert.

De euro noteerde 1,2080 dollar, tegen 1,2060 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 61,95 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent tot 65,08 dollar per vat.