DSM stijgt op herstellend Damrak, AEX weer boven 700 punten

Foto: ANP

Het aandeel DSM behoorde woensdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs, die een herstel liet zien na de zware verliesbeurt een dag eerder. Het speciaalchemieconcern werd optimistischer over het hele jaar na een sterk eerste kwartaal.

Ook de handelsberichten van Wolters Kluwer, OCI en TKH Group werden positief ontvangen. Verder werd uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Het ADP-rapport loopt vooruit op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

DSM klom 1,4 procent bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het bedrijf sprak van een “zeer goede” start van het jaar ondanks de aanhoudende uitdagingen door de coronacrisis. DSM zag een sterker dan verwachte vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt. De voedingsmiddelentak, die het al de hele coronacrisis goed doet, groeide gestaag door. Door de sterke groei van de materialentak is DSM optimistischer geworden over de jaarresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 703,41 punten. De hoofdindex zakte dinsdag ruim 2 procent en sloot voor het eerst sinds 31 maart onder de 700 punten. De MidKap klom 0,9 procent op 1034,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

Sterkste stijger in de AEX was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 2,5 procent. Wolters Kluwer steeg 2 procent. De informatieleverancier herhaalde in een tussentijds handelsbericht zijn winstverwachting voor dit jaar. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,4 procent. In de MidKap stonden kunstmestproducent OCI (plus 6 procent) en technologiegroep TKH (plus 3 procent) bovenaan. Beide bedrijven schroefden hun verwachtingen op dankzij meevallende kwartaalcijfers.

Bij de kleinere bedrijven daalde Heijmans 0,4 procent. De bouwer hangt een “aanzienlijke claim” van netbeheerder TenneT boven het hoofd. Uit een tussenvonnis in een arbitragezaak bleek dat TenneT in 2018 rechtmatig handelde toen het bedrijf een contract met Heijmans voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten opzegde. Voor Heijmans komt het vonnis als een verrassing. De onderneming heeft geen extra geld opzij gezet voor de kwestie en beraadt zich op vervolgstappen.

De euro was 1,1992 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 66,15 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 69,43 dollar per vat.