Aandeelhouders Chevron stemmen voor terugdringen CO2-uitstoot

Foto: ANP

De aandeelhouders van oliemaatschappij Chevron hebben in meerderheid voor een klimaatresolutie gestemd. De motie van de activistische aandeelhouder Follow This riep het Amerikaanse bedrijf op harde doelen te stellen om onder meer CO2-uitstoot te verminderen.

Volgens een voorlopige telling stemde 61 procent van de aandeelhouders voor de resolutie tijdens de jaarlijkse investeerdersvergadering van Chevron. “Deze meerderheid is een nieuwe overwinning voor het gevecht tegen klimaatverandering”, zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Institutionele beleggers als pensioenfondsen begrijpen dat geen enkele belegging veilig is in een wereldeconomie die wordt verwoest door rampzalige klimaatverandering.”

De raad van bestuur van Chevron had nog opgeroepen de motie te verwerpen. Een voorstel waarin Chevron werd gevraagd te rapporteren over hoe een aanzienlijke vermindering van de vraag naar fossiele brandstoffen zijn activiteiten zou beïnvloeden, werd niet aangenomen.

Het is het zoveelste teken dat oliebedrijven onder toenemende druk komen te staan ​​om milieuproblemen aan te pakken. Eerder op de dag bepaalde een Nederlandse rechtbank dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch moet verlagen. Bij ExxonMobil lukte het een activistische investeerder met een piepklein belang in het concern, om een tweetal bestuurszetels te bemachtigen.