‘Makers kleding H&M, Primark en Nike wachten nog op loon’

Foto: ANP

Medewerkers van kledingfabrieken in Azië die in opdracht van H&M, Nike en Primark produceren, wachten nog altijd op een deel van hun loon dat tijdens de coronapandemie niet is uitbetaald. Dat stellen onderzoekers van de actiegroep Schone Kleren Campagne op basis van interviews met 49 fabrieksarbeiders uit Bangladesh, Cambodja en Indonesië. Het is voor de kledingmakers nog lastiger geworden om rond te komen sinds de coronacrisis begon.

Door de pandemie kregen kledingfabrikanten in de Aziatische landen te maken met gedwongen sluitingen, geschrapte orders en vertraagde betalingen door opdrachtgevers. Volgens Schone Kleren Campagne kwam de pijn uiteindelijk bij het personeel in de fabrieken terecht.

Van de 26 medewerkers uit Bengaalse en Cambodjaanse fabrieken die voor H&M kleding naaien, zeiden er 18 dat ze nog loon tegoed hebben van hun bazen. Gemiddeld gaat het om omgerekend 132 dollar per arbeider. Bij fabrieksarbeiders die voor budgetketen Primark kleding maakten, zeiden 11 van de 12 geïnterviewden nog steeds te wachten op een deel van hun salaris. Het ging om een bedrag van bij elkaar 2890 dollar. Van de 21 arbeiders in Indonesische fabrieken die voor Nike schoenen en kleren maken, gaven er 13 aan dat ze nog wachten op loon.

Naast loon dat nooit is uitbetaald, zeggen de ondervraagde arbeiders ook dat de salarissen die ze kregen zijn verlaagd, onder meer door het wegvallen van extra vergoedingen. Medewerkers van kledingfabrieken in Cambodja, Bangladesh en Indonesië hadden het volgens Schone Kleren Campagne al voor de coronacrisis zwaar door de lage lonen. Nu daar omgerekend tientallen dollars per maand minder binnenkomen, wordt het nog moeilijker voor ze om rond te komen. De verslechterde betalingen gaan volgens Schone Kleren Campagne vaak gepaard met intimidatie op de werkvloer als personeel om meer loon vraagt.

H&M laat weten dat de bescherming van de werknemers in de kledingfabrieken een “gedeelde verantwoordelijkheid” is. Als de keten merkt dat er bij een leverancier iets niet in de haak is, dan pakt H&M dat via zijn “normale procedures” aan. H&M benadrukt daarnaast voortdurend te controleren of leveranciers hun werknemers wel correct uitbetalen.

De lezing van Nike is nagenoeg gelijk. Navraag door Nike leert dat leveranciers die in het verslag worden genoemd, zich hebben gehouden aan de lokale wettelijke vereisten met betrekking tot lonen en vergoedingen

Primark zegt de kwestie zeer serieus te nemen en zal de zaak onderzoeken. “We maken ons grote zorgen over de aantijgingen die in dit rapport naar voren worden gebracht en zouden graag aanvullende informatie ontvangen die ons onderzoek naar de vier genoemde door Primark goedgekeurde fabrieken kan helpen”, aldus het kledingconcern.