ArcelorMittal profiteert van sterke vraag en hoge staalprijzen

Foto: ANP

ArcelorMittal, een van de grootste staalproducenten ter wereld, heeft afgelopen vorig jaar flink geprofiteerd van de sterke vraag naar staal door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarbij kon het aan de Amsterdamse AEX-genoteerde concern zijn verkoopprijzen flink verhogen, waardoor de resultaten werden gestuwd.

De omzet steeg naar 76,6 miljard dollar, omgerekend 67 miljard euro. Dat was 53,3 miljard dollar in 2020. De nettowinst sprong omhoog naar 15 miljard dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies van 733 miljoen dollar geleden, mede omdat toen fabrieken moesten sluiten vanwege de lockdowns tegen de coronapandemie.

Topman Aditya Mittal spreekt in een toelichting dan ook van een sterk jaar voor ArcelorMittal. Volgens hem zorgde het wereldwijde economische herstel voor een grote staalvraag in alle markten, met zeer hoge winstgevendheid voor de onderneming. ArcelorMittal verscheepte vorig jaar bijna 63 miljoen ton staal.

Het in Luxemburg gevestigde bedrijf rekent voor dit jaar opnieuw op goede prestaties. De wereldwijde staalvraag neemt naar verwachting met 2,5 tot 3 procent toe.