Reuters: oordeel over uitsluiten Rusland van betaalsysteem nabij

Foto: ANP

De beslissing om Rusland af te sluiten van het wereldwijde SWIFT-betalingssysteem zal binnen een paar dagen kunnen worden genomen. Dat zei althans een gouverneur van een centrale bank in de eurozone tegen persbureau Reuters. De bankbestuurder wenste daarbij anoniem te blijven.

De EU-ministers van Financiën zijn in Parijs bijeen om onder meer over de gevolgen van de situatie in Oekraïne voor de Europese economie te praten. Volgens de door Reuters geciteerde bestuurder is de uitsluiting van Rusland van het SWIFT-systeem niet voldoende, maar absoluut noodzakelijk. “Sancties hebben alleen zin als er voor beide partijen kosten aan verbonden zij. En dit zal kostbaar worden”, aldus de bestuurder.

Via SWIFT wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen banken uit ongeveer tweehonderd landen waarmee onder meer het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het netwerk.

Sommige lidstaten zijn huiverig om Rusland via SWIFT te treffen. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien zou het voor ‘gewone’ mensen een stuk moeilijker worden om geld over te maken naar familie in Rusland, vreest bijvoorbeeld Duitsland. Ook zou het Europees bedrijfsleven eronder lijden omdat betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers dan ingewikkelder worden.

De Italiaanse premier Mario Draghi zou volgens de leider van de Italiaanse coalitiepartij Partito Democratico een beslissing steunen om Rusland uit SWIFT te bannen, aldus partijleider Enrico Letta op Twitter.

Ook Cyprus zal niet per se voor een Rusland-ban gaan liggen. De Cypriotische minister van Financiën reageerde op speculaties dat Cyprus, dat uitgebreide zakelijke banden met Rusland en Oekraïne heeft, bedenkingen zou hebben bij een snelle ban van Rusland uit SWIFT. Volgens Constantinos Petrides liggen alle opties nog op tafel.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Rusland wordt afgesloten van het systeem. In het sanctiepakket dat de EU-leiders donderdag overeenkwamen zat deze stap nog niet omdat niet alle lidstaten erachter stonden.