Directeur Gazprom Energy Nederland vertrekt om oorlog Oekraïne

Foto: ANP

De directeur van Gazprom Energy Nederland legt vanwege de oorlog in Oekraïne zijn functie neer. Een woordvoerster van Gazprom Nederland bevestigde het vertrek van Sytse van Heijst na berichtgeving in andere media. De topman zegt zijn werkzaamheden voor het Russische gasconcern niet te kunnen verenigen met de gebeurtenissen in Oekraïne.

Vanwege de oorlog in Oekraïne is er veel ophef ontstaan over de contracten die veel gemeenten en waterschappen hebben met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Achter de schermen wordt al gekeken of de overheden kunnen stoppen met het afnemen van gas van de Nederlandse tak van het concern door hun contracten op te zeggen.

Ondertussen dreigt Gazprom Marketing & Trading uit zijn kantoor in Londen te worden gezet. Verhuurder British Land is van plan huurcontracten met het bedrijf zo snel mogelijk te beëindigen. Het contract voor het kantoor bij Regent’s End loopt eigenlijk nog tot 2025. “Dit is een snel veranderende, complexe situatie, en we zullen alle maatregelen die ons ter beschikking staan blijven bekijken, terwijl we volledig blijven voldoen aan de sanctie-eisen”, aldus British Land in een verklaring.

De handelsdivisie van het Russische staatsbedrijf bezet momenteel de bovenste verdiepingen van het gebouw aan Triton Street 20. Dat is een pand tegenover het park dat wordt begrensd door rijen huizen die eigendom zijn van rijke Russen. Gazprom M&T heeft meer dan 450 werknemers in Londen, en de locatie van het gebouw stelt het bedrijf naar eigen zeggen in staat “uitstekende relaties” aan te gaan met grote energiebedrijven in heel Europa, zo valt op de website te lezen.

Het Britse onderdeel, dat volledig in handen is van een Duitse dochteronderneming van Gazprom, opende zijn eerste kantoor in Londen in 1999. Toen had het nog twee werknemers. Een woordvoerder van Gazprom weigerde vooralsnog commentaar te geven op de vraag of meer bedrijven de banden willen verbreken.