Bronnen: ook Verenigd Koninkrijk gaat olie uit Rusland verbieden

Foto: ANP

Het Verenigd Koninkrijk is van plan de import van Russische olie te gaan verbieden vanwege de invasie van Oekraïne. Dat meldden bronnen bij de Britse regering aan persbureau Bloomberg. Ook de Verenigde Staten zouden van plan zijn een verbod op te gaan leggen op de import van olie uit Rusland. Mogelijk komt daar dinsdag al een officiële aankondiging over.

Volgens de ingewijden zal de Britse stap worden gecoördineerd met de Amerikanen en zal het verbod in de komende maanden doorgevoerd gaan worden. Naar verluidt zullen de Britten aardgas uit Rusland dan nog niet verbieden.

Washington zou ook de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool uit Rusland willen gaan verbieden. Russische ruwe olie is in de VS goed voor 3 procent van alle import van olie. Als naar alle vormen van olieproducten wordt gekeken, gaat het om 8 procent.

De Britse premier Boris Johnson zei maandag dat zijn land een nieuwe energiestrategie moet hebben om minder afhankelijk te worden van Rusland en meer eigen energiebronnen moet hebben. Rusland was in 2019 en 2020 goed voor circa 12 procent van de Britse import van ruwe olie en geraffineerde petroleumproducten.

Tot nu toe werden Russische fossiele brandstoffen grotendeels vrijgesteld van westerse sancties omdat Europese landen een grote afhankelijkheid hebben van Russische olie en gas. De Europese Unie heeft plannen opgesteld om dit jaar de import van Russisch gas met twee derde te verlagen.