Meer vraag naar tweedehands trucks bij moederbedrijf DAF

Foto: ANP

Vrachtwagenfabrikant Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van DAF, lukt het om te profiteren van het chiptekort dat de autobranche al langere tijd in de greep houdt. Daardoor is er namelijk extra veel vraag naar tweedehands trucks en kunnen er ook hogere prijzen voor die gebruikte voertuigen worden gevraagd.

De gebrekkige toevoer van chips en andere onderdelen zette vorig jaar nog veel druk op de levering van nieuwe vrachtwagens. Inmiddels lijkt het weer wat beter te gaan op dit vlak. Met een totaal van 43.000 werden er afgelopen kwartaal iets meer voertuigen afgeleverd dan de 42.200 uit dezelfde periode vorig jaar.

De totale omzet dikte daarnaast sterk aan, van 5,8 miljard tot 6,5 miljard dollar. Dat komt neer op zo’n 6,1 miljard euro. Onder de streep hield de onderneming met meer dan 600 miljoen dollar zelfs ruim een kwart meer winst over. Vooral bij het onderdeel Financial Services ging het resultaat hard omhoog, onder meer geholpen door de hogere prijzen van gebruikte wagens. Verder werden goede zaken gedaan met de verkoop van onderdelen.