Britse minister van Financiën: VK belandt niet in een recessie

Foto: ANP

Door verbeterde vooruitzichten ontsnapt de Britse economie dit jaar aan een recessie, heeft de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt gezegd. “De economie zit op het juiste spoor”, zei Hunt in een toespraak voor het parlement in Londen over zijn nieuwe begrotingsplannen.

“Het Verenigd Koninkrijk komt dit jaar niet in een recessie terecht”, stelt de minister. Hunt verwacht een halvering van de inflatie, een afname van de schulden en een groei van de economie. Daar profiteert de schatkist volgens hem van. Hunt voorziet dat de Britse inflatie aan het eind van dit jaar minder dan 3 procent bedraagt.

Vorig jaar groeide de Britse economie met 4 procent, na een groei van 7,6 procent in 2021. De omvang van de Britse economie is echter nog altijd kleiner dan eind 2019, waarmee het Verenigd Koninkrijk als enige van de G7-landen nog niet volledig is hersteld van de coronapandemie.

Hunt kondigde in zijn toespraak ook maatregelen aan die Britten in staat moeten stellen om meer te werken. Ook het Verenigd Koninkrijk kampt met een erg krappe arbeidsmarkt. De minister van Financiën kondigde onder andere aan dat mensen met kinderen ouder dan negen maanden recht hebben op dertig uur gratis kinderopvang per week als beide ouders werken.

Daarnaast houden werkloze mensen met een beperking recht op financiële steun als ze werk vinden. Maar mensen met een uitkering die geen baan aannemen terwijl ze werk kunnen krijgen, zullen zwaardere kortingen tegemoet zien. Daarnaast kunnen werkenden onbeperkt een pensioen opbouwen zonder daar belasting over te betalen, terwijl eerder vanaf een opgespaard bedrag van 1,1 miljoen pond (1,3 miljoen euro) ook geld naar de schatkist moest.

Hunt maakte ook bekend investeringen door bedrijven aan te willen blijven moedigen met belastingvoordelen, maar die zijn niet meer zo groot als voorheen. Tussen nu en 2026 zullen de stimuleringsmaatregelen jaarlijks oplopen tot een bedrag van 22 miljard pond.