ASMI krijgt flinke tik in lagere AEX na cijfers, Prosus aan kop

Foto: ANP

Chipbedrijf ASMI kreeg woensdag een flinke tik op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. De chiptoeleverancier ontving in het eerste kwartaal minder nieuwe orders doordat grote chipbedrijven voorzichtiger zijn geworden met hun investeringen en werd bijna 9 procent lager gezet. Ook branchegenoot Besi had afgelopen kwartaal last van een lagere vraag naar computerchips en zag de omzet licht dalen. Voor het huidige kwartaal rekent Besi echter weer op een stevige omzetgroei en het aandeel won 0,8 procent.

Prosus was de sterkste stijger in de AEX-index, met een winst van dik 1 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. De beter dan verwachte kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft en Google-moeder Alphabet zorgden daarbij voor enige steun in de techsector.

De algehele stemming op de Europese beurzen was echter negatief. De AEX noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 748,07 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 920,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1 procent.

Naast ASMI stond IMCD (min 2,4 procent) in de staartgroep van de AEX. De chemicaliëndistributeur boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst, maar beleggers hadden op meer gehoopt. De resultaten van telecomconcern KPN (plus 1 procent) vielen wel in de smaak. ING (min 3,6 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode.

In de MidKap ging Fugro aan kop met een winst van 3 procent. De bodemonderzoeker profiteerde van de aanhoudende sterke vraag naar opdrachten voor windparken op zee en zag zijn kwartaalomzet met ruim een kwart stijgen. Vopak volgde met een plus van dik 2 procent. Het tankopslagbedrijf schroefde zijn verwachting voor dit jaar op dankzij sterke prestaties in het eerste kwartaal.

Op de lokale Amsterdamse markt werd Majorel 38 procent meer waard. Het Franse Teleperformance wil het in Luxemburg gevestigde callcenterbedrijf overnemen voor 30 euro per aandeel.

In Parijs steeg Danone 1 procent. De Franse producent van zuivelproducten en voedingsmiddelen zag de kwartaalomzet stijgen dankzij prijsverhogingen en verhoogde zijn omzetverwachting voor het hele jaar.

De euro was 1,1040 dollar waard, tegen 1,0976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent in prijs tot 77,44 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 80,90 dollar per vat.