Reuters: export naar China van nog oudere modellen ASML beperkt

Foto: ANP

De Verenigde Staten hebben een manier gevonden om de export van chipmachines van ASML naar China nog verder in te perken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. De Amerikaanse regering wil de verkoop van apparatuur aan zes Chinese fabrieken verbieden als die een klein percentage onderdelen uit de VS bevatten, waardoor de verkoop van ook oudere modellen van ASML aan die klanten wordt geblokkeerd.

De Nederlandse regering publiceert later op vrijdag de exportbeperkingen voor ASML die na overleg met de VS en Japan werden afgesproken. Volgens die nieuwe regels moet het Veldhovense technologiebedrijf exportvergunningen aanvragen voor de topmodellen uit zijn op één na geavanceerdste productlijn, die bestaat uit zogeheten DUV-machines. Maar volgens Reuters kunnen door de Amerikaanse plannen ook de iets minder moderne machines voor de productie van chips geraakt worden.

ASML en de Nederlandse regering wilden tegenover Reuters niet inhoudelijk reageren. Ook het Amerikaanse ministerie van Handel onthield zich van commentaar.

De Verenigde Staten knijpen de toevoer van ver ontwikkelde chiptechnologie naar China steeds verder af. Het land vreest dat het Chinese regime die kennis ook voor militaire doeleinden zal gebruiken.