ASML onderaan in lagere AEX, TomTom flink hoger

Foto: ANP

ASML was maandag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Persbureau Bloomberg meldde op basis van bronnen dat de beperkingen voor de Nederlandse chipmachinefabrikant voor export richting China mogelijk nog strenger worden. Naast de vergunningplicht voor de export van bepaalde machines van ASML, zou er ook een vergunningplicht komen voor onderhoud aan machines waarvan er nog honderden aanwezig zijn in China. Het aandeel zakte 2,5 procent.

TomTom was daarentegen de grote winnaar op het Damrak en werd bijna 12 procent meer waard. De navigatiespecialist is positiever geworden over de omzetgroei dit jaar en verhoogde zijn verwachtingen. Het bedrijf profiteerde van de gestegen autoverkopen en een hogere productie van de autofabrikanten die zijn kaarten en navigatiediensten afnemen. TomTom heeft daardoor naar eigen zeggen een sterke eerste jaarhelft achter de rug.

De algehele stemming op de Europese beurzen was terughoudend. Beleggers deden het rustig aan na de recente sterke opmars en verwerkten onder meer een tegenvallend groeicijfer van de Chinese economie. De op een na grootste economie ter wereld groeide in het tweede kwartaal met 6,3 procent, terwijl economen hadden gerekend op een groei van ruim 7 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 774,58 punten. De MidKap daalde ook 0,6 procent, tot 912,86 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 1,2 procent.

Naast ASML stonden branchegenoten ASMI en Besi en techinvesteerder Prosus in de staartgroep van de AEX met minnen van meer dan 1 procent. Telecomconcern KPN stond bovenaan met een plus van 1 procent.

Philips klom 0,6 procent. Het zorgtechnologieconcern bevestigde dat ongeveer 530 Amerikanen persoonlijke schadeclaims hebben ingediend tegen het bedrijf wegens gezondheidsklachten als gevolg van gebreken zijn slaapapneu-apparaten. Bij de presentatie van de kwartaalresultaten in april ging het nog om ongeveer vierhonderd zaken.

In Zürich kelderde Richemont ruim 9,5 procent. Het Zwitserse luxeconcern, onder meer bekend van zijn Cartier-horloges en -juwelen, zag de verkopen afgelopen kwartaal stijgen dankzij een herstel in China. Op de Amerikaanse markt vielen de verkopen echter tegen.

De euro was 1,1242 dollar waard tegen 1,1236 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent minder op 73,88 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 78,32 dollar per vat.