Werkloosheid Duitsland onverwachts gestegen

Foto: ANP

De werkloosheid in Duitsland is tegen de verwachtingen in gestegen in juni. Volgens het federaal arbeidsbureau van Duitsland blijven bedrijven voorzichtig bij het zoeken naar nieuw personeel.

Na een correctie voor seizoensinvloeden kwam de werkloosheid uit op 6 procent. In mei zat nog 5,9 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk in de grootste economie van Europa.

Economen gepeild door financieel persbureau Bloomberg rekenden erop dat de werkloosheid gelijk zou blijven. Het is ook de eerste maand dit jaar waarin de werkloosheid oploopt.

Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, herstelt zich op economisch gebied weliswaar. Maar volgens het arbeidsbureau gebeurt dit slechts langzaam. Zo blijft de inflatie nog relatief hoog en zijn consumenten voorzichtig met hun uitgaven. “De arbeidsmarkt blijft zich ongunstig ontwikkelen in deze gemengde economische situatie.”

Dat is volgens het arbeidsbureau ook terug te zien in de cijfers over werkloosheidsuitkeringen en de bijstand. In juni kregen 870.000 mensen in Duitsland dit soort uitkeringen, 103.000 meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar maakten ook meer Duitse bedrijven gebruik van ‘kurzarbeit”, een werktijdverkorting voor personeel voor wie tijdelijk minder werk is.