Kerstpuzzel van de AIVD: de moeilijkste van het jaar

De vraag: wat staat hier?
De vraag: wat staat hier?
Foto: AIVD

Alle slimmeriken en puzzel liefhebbers opgelet: de grootste puzzeluitdaging van het jaar, gemaakt door de AIVD, is klaar om aangegaan te worden. Kraak je brein met de zogenoemde ‘moeilijkste puzzel van het jaar’.

De kerstpuzzel van de geheime dienst is zo moeilijk, dat er nog nooit iemand in geslaagd is echt álle vragen op te lossen. Vorig jaar haalde het beste team 96 punten uit een maximumscore van 100.

Geen wiskundigheid nodig

Creativiteit, puzzel- en doorzettingsvermogen zijn het belangrijkste om de kerstpuzzel van dit jaar met succes op te kunnen lossen. Volgens de AIVD is er dus geen wiskundige of cryptologische achtergrond nodig. De complexe puzzel bestaat uit 27 opgaven, die afzonderlijk van elkaar te maken zijn. Om het systematisch en logisch denken onder de werknemers van de geheime dienst te stimuleren, is deze puzzel ooit in het leven geroepen. Sinds vijf jaar mogen ook ‘externe’ deelnemers een gokje wagen en worden de opdrachten gepubliceerd op de website van het AIVD.

Tot 16 januari 2017 kunnen deelnemers hun antwoorden insturen en bij minstens één behaald punt worden de oplossingen toegezonden. De hersenkraker staat nu online, op Aivd.nl. Durf jij het aan?