Herontdekt werk te zien in Rembrandthuis

Foto: ANP

Twee herontdekte werken van Rembrandt zijn vanaf 9 mei te zien in het Rembrandthuis in Amsterdam. Het gaat om Portret van Petronella Buys (1635) en Man met zwaard (ca. 1640-1644). Het museum krijgt de doeken in bruikleen van het New Yorkse verzamelaarsechtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan, die de schilderijen onlangs bemachtigden voor hun The Leiden Collection.

Dit is de grootste particuliere collectie van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst ter wereld. Van het Portret van Petronella Buys was decennialang niet bekend waar het zich bevond, tot het vorig jaar opdook op de kunstmarkt. Hoewel zijn signatuur erop staat, suggereerde het Rembrandt Research Project in 1989 dat het doek waarschijnlijk door een assistent was gemaakt. Het Rembrandthuis concludeert nu anders. ,,Rembrandt schilderde het werk wel degelijk zelf, alleen losser en sneller dan we gewend zijn. Het was vermoedelijk een spoedklus: Petronella vertrok op 2 mei 1635 naar Batavia.”

Van Man met zwaard werd ook een tijd gedacht dat het niet van Rembrandt was. Nieuw onderzoek toont aan dat het oorspronkelijke portret wel degelijk van zijn hand is. Een van zijn leerlingen heeft het echter grotendeels overgeschilderd.