Tour 2019 start met sprintetappe over de Muur

Foto: ANP

De Tour de France start volgend jaar op zaterdag 6 juli met een etappe over 192 kilometer, met start en finish in Brussel. Kort na vertrek vanaf de Grote Markt gaan de renners over de beruchte Muur van Geraardsbergen, een steile helling van kasseien die vooral bekend is uit de Ronde van Vlaanderen, gevolgd door de Bosberg.

De etappe voert verder via Charleroi door Wallonië, langs Waterloo terug naar Brussel. In de Belgische hoofdstad zal het waarschijnlijk uitdraaien op een massasprint bij het koninklijke kasteel van Laken, de woning van koning Filip. Voor diens Koninklijk Paleis in het centrum van de stad start een dag later de ploegentijdrit, die over 28 kilometer gaat naar de finish bij het beroemde Atomium. Daar werd in 1958 het ‘Grand Départ’ gehouden.

De organisatie van de Tour heeft Brussel voor de tweede keer gekozen als decor van de Tourstart als eerbetoon aan Eddy Merckx, die in 2019 precies vijftig jaar geleden zijn eerste van vijf eindzeges in de Ronde van Frankrijk vierde. De ‘Kannibaal’ was dinsdag ook aanwezig bij de presentatie van het parcours, ondanks een eerder conflict met organisator ASO. De problemen met Christian Prudhomme, de baas van de ASO, werden echter op tijd uit de wereld geholpen en dus stond Merckx samen met burgemeester Philippe Close en sportwethouder Alain Courtois van Brussel op het podium naast Prudhomme.

De openingsetappe voert langs Saint-Pieters-Woluwé, de plek waar Merckx opgroeide en waar hij ooit zijn eerste gele trui veroverde. De Tour van 2019 is tevens een eerbetoon aan het leiderstricot, dat dan precies honderd jaar geleden voor het eerst werd uitgereikt. De Fransman Eugène Christophe had in 1919 de primeur.