‘Verdachte’ Froome start seizoen in Andalusië

Foto: ANP

Hoewel het onderzoek naar zijn positieve test tijdens de Ronde van Spanje nog steeds loopt, doet wielrenner Chris Froome volgende week ‘gewoon’ mee aan de Ruta del Sol. De kopman van Team Sky start zijn seizoen in de vijfdaagse etappekoers door Andalusië.

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielrenunie UCI had Sky opgeroepen om Froome uit de koers te houden totdat het onderzoek is afgerond naar de hoge dosis salbutamol die tijdens de door hem gewonnen Ronde van Spanje werd aangetroffen. De 32-jarige Brit heeft weliswaar toestemming om dat geneesmiddel te gebruiken om zijn astma te bestrijden, maar de aangetroffen dosis was veel hoger dan toegestaan. De viervoudig Tourwinnaar moet zich daarvoor verantwoorden, maar kreeg geen voorlopige schorsing. Sky is daarom vrij om Froome te laten rijden, tot onbegrip van een deel van de wielerwereld.

,,We werken er hard om alles precies uit te zoeken”, zegt Froome. ,,Ik begrijp dat deze situatie voor een hoop onduidelijkheid heeft gezorgd. Ik snap ook waarom er zoveel speculaties zijn. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat ik niet alles kan vertellen zolang het onderzoek loopt. Maar niemand wil liever dan ik dat alles zo snel mogelijk gaat.”

Froome deed drie jaar geleden voor het laatst mee aan de Ruta del Sol en schreef de etappekoers toen op zijn naam. ,,Afgelopen maand heb ik hard getraind in Zuid-Afrika. Ik kijk er nu naar uit om terug te gaan naar Andalusië.”

De Brit won afgelopen jaar na de Tour ook voor het eerst de Vuelta. Na de achttiende etappe leverde hij een positieve test in. Volgens Froome was de dosering salbutamol vanwege acute astmaproblemen verhoogd.