Ten Dam: dit was een solo à la Merckx

Foto: ANP

Laurens ten Dam had vrijdag veel respect voor Chris Froome, die door een lange solo de macht greep in de Ronde van Italië. ,,Dit hebben we lang niet gezien. Het deed me denken aan vroeger. Het was een solo à la Eddy Merckx. We dachten dat Froome vooruit ging rijden en dan op een mannetje zou wachten, maar blijkbaar kan hij het helemaal zelf”, aldus Ten Dam, de ploeggenoot van Tom Dumoulin die als vijfde over de finish kwam en in het klassement tweede staat.

Team Sky nam in de zware bergrit het initiatief en de gekozen tactiek pakte goed uit. Ten Dam: ,,Het kostte heel veel kracht. Ik had mezelf helemaal overhoopgereden op de eerste klim. Ik was heel veel meegesprongen. Toen wist ik al dat ik niet kon volgen.”

Dumoulin was al snel op zichzelf aangewezen. ,,Ik dacht: Froome wordt nog wel teruggepakt als ze achter hem gaan ‘draaien’. Het was 100 kilometer lang man tegen man. Ik ben zo trots op Tom dat hij dit gedaan heeft. Ik denk dat heel Nederland dat mag zijn. Heel knap van hem. Je ziet: je moet Froome nooit afschrijven”, aldus Ten Dam, die hoopt dat Dumoulin de achterstand van 40 seconden op Froome zaterdag nog goed kan maken. ,,We blijven vechten tot in Rome.”