LeBron James met Cavaliers naar finale NBA

Foto: ANP

LeBron James heeft Cleveland Cavaliers opnieuw naar de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA geleid. De Cavaliers wonnen de finale van de Eastern Conference door de laatste wedstrijd in de best-of-sevenserie tegen Boston Celtics te winnen: 79-87. Voor het eerst in deze serie ging de winst naar de uitspelende ploeg.

James was met 35 punten, vijftien rebounds en negen assists wederom van cruciale waarde. Het wordt voor de 33-jarige Amerikaan zijn achtste NBA-finale op rij, de vierde met de Cavaliers. ‘King James’ werd in 2012 en 2013 kampioen met Miami Heat, in 2016 leidde hij ‘zijn’ club uit Cleveland naar de eerste NBA-titel.

In 2015 en 2017 moesten de ‘Cavs’ in de finale buigen voor Golden State Warriors. De kans is aanwezig dat James en zijn ploeggenoten voor het vierde jaar op rij de Warriors treffen in de finale. De titelhouder uit Californië moet dan maandagavond wel de beslissende zevende wedstrijd bij Houston Rockets winnen.

,,Heel veel mensen dachten dat wij het dit seizoen niet zouden halen”, zei James, die met de Cavaliers wisselvallig presteerde in de reguliere competitie. In de play-offs stond de superster echter weer op. ,,Ik heb tegen mezelf gezegd: laten we zo veel mogelijk uit dit seizoen halen. Ik probeer de sinaasappel uit te persen tot er helemaal niets meer uit komt.”

Boston Celtics was in de play-offs voor eigen publiek nog ongeslagen, maar in de TD Garden stond zondagavond geen maat op James. ,,Hoe groter het podium, het beter hij presteert”, zei coach Tyronn Lue over zijn vedette. Kevin Love, de andere ster van de Cavaliers, ontbrak in Boston vanwege een hersenschudding. Het is onzeker of Love op tijd fit is voor de start van de NBA-finale.