Van Dijk pakte derde Europese titel op rij

Foto: ANP

Ellen van Dijk is voor de derde keer op rij Europees kampioene tijdrijden geworden. De renster van Sunweb had in de stromende regen in Glasgow over 32,3 kilometer alleen concurrentie van landgenote Anna van der Breggen, die genoegen moest nemen met het zilver. Het verschil tussen beiden bedroeg op de streep slechts twee seconden.

De 31-jarige Van Dijk werd eerder dit jaar Nederlands kampioene. In 2013 pakte ze in Florence ook de wereldtitel. Op de Spelen van Rio bleef ze door een val net buiten de medailles.

Van Dijk en Van der Breggen waren een klasse apart op de glibberige wegen in de grauwe Schotse stad. Beiden haalden enkele voor hen vertrokken rensters in. De vroeg gestarte Trixi Worrack had lang de beste tijd, maar de 36-jarige Duitse werd op 1.09 van Van Dijk derde.

Spannend werd het nog wel. Van Dijk had bij het eerste tussenpunt drie tellen voorsprong op Van der Breggen, had die marge bij het tweede meetpunt uitgebreid naar zeventien seconden, maar hield op de streep maar een bescheiden verschil over. ,,Eerlijk gezegd dacht ik dat ik het net niet had gered”, zei ze nadat ze fel sprintend de streep had gepasseerd. Die laatste inspanning was meer dan nodig geweest om Van der Breggen achter zich te houden. ,,Het zat heel dicht bij elkaar. Het is ‘superclose’ na zo’n afstand.”

Van Dijk wist toen ze ’s morgens in Glasgow de gordijnen opende al hoe laat het was. ,,Het was slecht weer en dan weet je dat zo’n tijdrit een enorme uitdaging wordt. De bochten waren glad, gelukkig was het lange tijd vooral recht door rijden en veel op en neer. Maar in de slotfase werd het met al die bochten een ander verhaal.”

Ze wist bovendien niet hoe de concurrentie het deed. ,,Ik haalde er wel een paar in, maar ik wist ook dat Anna mijn grootste concurrente was.” Na het roodwitblauw in Bergen op Zoom pakte ze nu de witte trui met de blauwe baan die hoort bij de Europese titel. Een hoofdprijs ligt over ruim een maand in Innsbruck te wachten. Van Dijk: ,,De wereldtitel is nu het grote doel.”