Smolders en Houtzager redden het niet

Foto: ANP

De Nederlandse springruiters Harrie Smolders en Marc Houtzager zijn in de eerste ronde van de finale bij de Wereldruiterspelen in Tryon uitgeschakeld. Beiden hadden een foutloze omloop nodig om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Het Oranje-duo stelde echter teleur.

Houtzager eindigde zijn rondje op Sterrehof’s Calimero met acht strafpunten. Daarmee belandde hij op de achttiende plek. Smolders, de nummer één van de wereldranglijst, sloot met Don VHP af met zestien strafpunten. Hij kwam daarmee op de 23e plaats uit.

De eerste twaalf combinaties komen uit in de tweede ronde van de finale, later op zondag. De Duitse Simone Blum gaat met DSP Alice nog altijd aan kop.

De Nederlandse ploeg was vrijdag in de landenwedstrijd als titelverdediger op de vijfde plaats geëindigd. Die klassering was nog wel voldoende voor een olympisch ticket. Smolders (als veertiende) en Houtzager (als zestiende) kwalificeerden zich voor de finale van het individuele toernooi. Jur Vrieling (55e) en Frank Schuttert (62e) mochten zondag niet meer terugkomen in de Amerikaanse piste.