Van Zanen moet Bolhuis opvolgen bij NOC*NSF

Foto: ANP

Anneke van Zanen-Nieberg is voorgedragen om André Bolhuis op te volgens als voorzitter van NOC*NSF. Van Zanen zat eerder in het bestuur als penningmeester. Het bestuur van de sportkoepel baseert zich op het oordeel van een vertrouwenscommissie. In theorie kunnen sportbonden nog tot 18 maart met tegenkandidaten komen, maar omdat zij breed vertegenwoordigd zijn in de commissie die tot de keuze kwam is dat hoogst onwaarschijnlijk. Op 15 april volgt een stemming onder de leden tijdens een extra algemene ledenvergadering. De nieuwe voorzitter volgt Bolhuis op 20 mei op.

Van Zanen (55) is nu nog voorzitter van de raad van bestuur van Baker Tilly Nederland, een bedrijf in financiële dienstverlening. Die functie geeft ze na vastgelopen overleg met haar huidige werkgever op voor het onbezoldigd voorzitterschap.

Eerder was Van Zanen werkzaam als algemeen directeur Auditdienst Rijk. Ze heeft een handbalverleden bij het Haagse HV Hellas waar ze ook voorzitter was. ,,Het is een grote eer om zowel door de vertrouwenscommissie van bonden en bestuur, als daarna door het bestuur unaniem voorgedragen te worden voor het voorzitterschap van NOC*NSF”, reageert de topkandidaat. ,,Ik hoop dat de sportbonden tijdens de algemene vergadering het vertrouwen in mij uitspreken, zodat we daarna samen en in verbinding met de overheid, het bedrijfsleven en de maatschappelijke omgeving, krachtig verder kunnen bouwen aan de sport in Nederland.”

In 2010 trad Van Zanen toe tot het bestuur van NOC*NSF waar ze met financieel lastige tijden te maken kreeg, onder meer door de terugval in de Lottogelden. Die inkomstenbron was ook de reden van haar vertrek in 2016 toen de Lotto van een privaatbedrijf veranderde in een staatsbedrijf. Van Zanen, destijds werkzaam voor het Rijk, vond dat ze door die ontwikkeling in een lastig parket kwam en wilde de schijn van aantasting van haar onafhankelijkheid en integriteit voorkomen.

Bolhuis volgde in 2010 Erica Terpstra op als voorzitter van NOC*NSF, daarvoor was hij al bestuurslid. In november van dit jaar zou zijn maximale termijn verlopen. Om zijn opvolger de kans te geven zich goed in te werken voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 besloot Bolhuis een halfjaar eerder plaats te maken.